Værktøjsmager

Vil du skabe, udvikle og designe støbeformen til fremtidens produktion?

En værktøjsmager eller værktøjstekniker arbejder med de forskellige materialer og deres egenskaber. Du lærer at læse tegninger, som støbeforme fremstilles efter. Desuden lærer du, hvordan man bruger tekniske tegneprogrammer (cad) og computerstyrede værktøjsmaskiner (cnc), som er vigtige arbejdsredskaber for en værktøjsmager. Som værktøjsmager lærer du desuden at styre og gennemføre projekter, at konstruere og tegne værktøjer og at tage hensyn til de juridiske forhold i forbindelse med designopgaver.

Du kan arbejde som ansat på plastik- eller metalvirksomheder. Der lægges også vægt på, at du lærer at kommunikere fagligt på dansk og engelsk med leverandører og kunder.

På værktøjsuddannelsen lærer du om konstruktion af støbeforme til masseproduktion. Du skal lære at lave forme til fx en lille plasticdel til en computer efter en teknisk tegning. Du får også et grundigt kendskab til de forskellige fremstillingsmetoder og til justering og afprøvning af værktøjerne.

Hvordan kommer jeg i gang?

Uddannelsen består af et grundforløb og et hovedforløb. Grundforløbet foregår på skolen og varer 20 uger. Hvis du kommer direkte fra 9. eller 10. klasse skal du dog først tage Grundforløb 1. Alle Grundforløb 1 giver adgang til grundforløb 2, men vi anbefaler at du vælger Metal og Teknik som er rettet mod din uddannelse.

Efter du har færdiggjort dit grundforløb skal du på hovedforløb. Det veksler mellem skoleophold og praktik i en virksomhed og afsluttes med en svendeprøve.

Det varer 3 ½ år på hovedforløbet så kan du kalde dig Værktøjsmager. Du kan nu vælge at stoppe her og finde et arbejde. Du kan også vælge at fortsætte din uddannelse yderligere 1 år og blive Værktøjstekniker.

Praktikplads?

Hvis du mod forventning ikke finder en praktikplads, eller hvis du mister den praktikplads, du havde, så har du mulighed for at komme i skolepraktik.

EUX

Du har mulighed for at tage værktøjsmager med eux.

Vigtige informationer

Navn:

Værktøjsmager


Varighed:

GF 2 - 20 uger


Adgangskrav:

9. eller 10. klasse med 02 i dansk og matematik ELLER en underskrevet uddannelsesaftale


Økonomi:

SU

Geografisk placering

Næstved

Ringsted

Vordingborg

Haslev

Roskilde - Slagteriskolen