Gå til primært indhold Gå til footer indhold

Gastronom

Start på en uddannelse inden for gastronomi og bliv fx kok eller gastronom med speciale i smørrebrød og catering. Du kommer til at arbejde med råvarer og smage. Du kommer også til at lære om sammensætning af måltider, som skaber madoplevelser for kunderne - og så får du grundlæggende viden om sundhed, ernæring og madlavning.

Kok arbejder i køkken
Information om uddannelsen
Download PDF

Skoler

Grundforløb: Køge, Næstved Ringsted, Roskilde, Slagelse og Vordingborg.
Hovedforløb: Slagelse.

Startdatoer

Ansøgningsfrister

Økonomi

Længde

2 år - 4 år og 9 måneder

Adgangskrav

Er du over 25?

Gastronom - noget for dig?

    • Biospot fødevarer

      Vil du arbejde med mad og lækre råvarer. Og er du kreativ i et køkken?Se videoen her og bliv inspireret til din uddannelsesrejse.

    • Cater Luna

      Mød Luna. Hun er i gang med at uddanne sig til gastronom med speciale i smørrebrød og catering. Hør mere om, hvad hun synes er spændende ved uddannelsen her.

    Kok ved krydderurtebed

    Fra jord til bord

    På nogle af vores skoler dyrker vi selv vores krydderurter, som eleverne passer og kan bruge i madlavningen.

    Lær af dygtige folk fra branchen

    På uddannelsen lærer du af dygtige kokke, som har arbejdet med deres fag og derfor kommer med en masse viden og erfaring.

    Vær kreativ i køkkenet

    Du får lov at eksperimentere med mad, men kommer også til at lave klassiske retter.

    Bliv gastronom på ZBC

      • Kok med råvarer i hånden

        Uddannelsen til gastronom

        På uddannelsen til gastronom lærer du at tilberede mad og sammensætte menuer. Du kommer til at lære om råvarer, smage og kundeservice i en branche i høj fart.

        Centralt for uddannelse er den gode kundeoplevelse - og her er det, der serveres på tallerkenen i rampelyset. Derfor skal du også nyde de daglige kreative udfordringer, som du kan støde på i din hvedag.

        Du skal have lyst til at arbejde med fødevarer og være klar på, at du I nogle brancher kan have skiftende arbejdstider. Uddannelsen kombinerer teori og praksis, og du får derudover grundlæggende viden om sundhed, ernæring og madlavning.

      • Kok laver dessert

        Gastronom - job og videreuddannelse

        Med en uddannelse inden for gastronomi, kan du få arbejde forskellige steder afhængigt at dit speciale. Som kok kan du fx få job i resturationsbranchen eller starte din egen restaurant. Som gastronom med smørrebrød og cater, er du specialist i "det kolde køkken", og her kan du fx arbejde i kantiner og cateringvirksomheder. 

        Du har også mulighed for at videreuddanne dig, og kan fx starte på en professionsbachelor som procesteknolog. Tager du uddannelsen med EUX kan du fx læse en professionsbachelor i fødevareteknologi og applikation.

      • Kokke i køkken hygger sig

        Gastronom - læreplads med løn

        Det er din opgave at finde din læreplads, men ZBC har lærepladskonsulenter, der kan hjælpe dig. Oplæringsvirksomheden og du skal indgå en skriftlig uddannelsesaftale. Du kan få elevløn under din uddannelse.

        Kan du ikke finde en læreplads, eller mister du din læreplads, tilbyder skolen dig skoleoplæring på ZBC inden for nogle specialer. Læs mere om læreplads og skoleoplæring her.

        Drømmer du om at tage dele af din uddannelse i udlandet, kan vi hjælpe dig med at realisere din drøm. Læs mere om oplæring i udlandet her.

      Hvordan er min uddannelse bygget op?

      Grundforløb 1

      Grundforløb 2

      Hovedforløb

      Læreplads

      Svendeprøve

      Tag uddannelsen med EUX

      Du kan vælge at tage uddannelsen med EUX - en erhvervsfaglig studentereksamen. På den måde slår du to fluer med ét smæk og bliver både student og faglært.

      Pædagogisk assistent med EUX får studenterhue på

      Gastronom - hvor starter din rejse?

      Jeg kommer direkte fra 9. eller 10. klasse

      Har du netop færdiggjort grundskolen? Så kan du starte på grundforløb 1 på en erhvervsuddannelse. Grundforløb 1 tager cirka 20 uger.

      Kok blander salat

      Jeg er under 25 år, men det er over to år siden jeg afsluttede 9. eller 10. klasse

      Så kan du starte på grundforløb 2 på alle vores erhvervsuddannelser. 

      Jeg er over 25 år

      Så kan du tage en EUV - erhvervsuddannelse for voksne. Det betyder, at når du tilmelder dig en uddannelse bliver du automatisk tilmeldt en realkompetencevurdering (RKV).

      Jeg har ikke været på skolebænken længe

      Bare rolig, du kan starte på GF+, hvis det er længe siden, du har været på skolebænken. Det kan også være, at du er i tvivl om, hvad du skal. GF+ er et 10-ugers forløb, der forbereder dig på grundforløb 2.

      Trin og specialer

      Gastronomiassistent (trin)

      Som gastronomiassistent lærer du om de grundlæggende tilberedningsmetoder, som bruges i køkkenet. Du lærer også om råvarer og arbejdsgangene i køkkenet.

      Kok (speciale)

      Med specialet kom kommer du til at arbejde med kulinariske oplevelser og udvikling af nye retter. Du lærer at sammensætte et måltid, som bliver en spændende madoplevelse for kunden.

      Smørrebrød og catering (speciale)

      Som gastronom med speciale i smørrebrød og catering arbejder du med kreativ brug af råvarer og lærer at tilberede mange forskellige retter. Det er dog især "det kolde køkken", som er i fokus, og er det, du bliver specialist i.

      Det alle spørger om

      Hvilke fag har jeg på hovedforløbet?

      Her er nogle af de fag, du får på uddannelsen til gastronom:

      • Dansk – Fransk gastronomisk udvikling
      • Gastronomisk innovation
      • Kreativ anretning
      • Fødevarehygiejne
      • Planlægning, produktion og madspild

      Tager du uddannelsen med EUX, får du følgende fag på gymnasialt niveau:

      • Dansk A 
      • Engelsk B 
      • Samfundsfag C 
      • Matematik B 
      • Fysik B 
      • Kemi B 
      • Teknikfag B – proces, levnedsmiddel og sundhed. 
      Hvordan er økonomien under uddannelsen?

      Du kan søge SU på grundforløb, hvis du er over 18 år.

      På hovedforløb får du elevløn. Du får elevløn fra den dag, din uddannelsesaftale træder i kraft, altså både i oplærings- og skoleperioderne.

      Elevlønnen er aftalt mellem arbejdsgivere og den faglige organisation på området. Begyndelseslønnen for elever i erhvervsuddannelserne varierer fra branche til branche.

      Hvis du har en uddannelsesaftale, der dækker grundforløbet, får du også elevløn på grundforløbet. Har du ikke det, kan du søge SU, hvis du er fyldt 18 år.

      Du kan på visse betingelser få tilskud til dækning af dine transportudgifter.

      Hvor kan jeg få vejledning?
      Hvad hvis jeg bor langt væk fra skolen?

      Så kan du heldigvis bo på vores elevhoteller eller vores kollegie. På dén måde kommer du tæt på din uddannelse. Vi har elevhoteller i tre af vores skolebyer. Læs mere her.

      Elever fra 10. klasse på ZBC hygger sig sammen

      Kom og oplev uddannelsen

      På en besøgsdag får du mulighed for, at opleve skolen og uddannelsen indefra. Vi har besøgsdage på alle vores skoler i alle otte byer.

      Du kan besøge os igen på følgende datoer:

      • 6. februar 2025
      • 20. marts 2025
      • 12. juni 2025
      • 2. oktober 2025
      • 20. november 2025

      Er du klar til at starte?

      Du kan tilmelde dig uddannelsen allerede i dag på optagelse.dk

      Brug for hjælp?
      Brug for hjælp?