AUB-midler til praktikpladsopsøgende arbejde
Praktikpladser til unge på de erhvervsrettede uddannelser har høj prioritet. ZBC’s lokale uddannelsesudvalg og faglige udvalg søger derfor tilskud fra AUB (Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag) til etablering af flere praktikpladser.
Midlerne bruges til aktiviteter, der er rettet mod overgangen mellem grund- og hovedforløb for EUD- og EUX-elever.
Erasmus+ - internationalisering inden for ungdomsområdet
ZBC søger hvert år EU tilskud til Erasmus+ KA1 aktiviteter, hvilket gør det muligt at udsende elever og medarbejdere på udvekslinger i Europa.
Herudover deltager ZBC i KA2 samarbejdsprojekter med institutioner i andre europæiske lande.
I 2019-2021 har ZBC gennem ansøgningen ”Travel 4 Future” fået bevilget EU tilskud, således vi kan sende elever og medarbejdere på udlandsophold.
Kontakt international afdeling for yderligere information: international@zbc.dk
Rekruttering af lærlinge til svinekødsbranchen
Rekruttering af lærlinge til Svinekødsbranchen
Danmarks Slagteriskole- ZBC har i samarbejde med slagterierne Danish Crown, TICAN, DatSchaub og Danepork gennemført et projekt, støttet af Svineafgiftsfonden, i perioden 2017-2023, med en længerevarende pause i årene med Corona, med det formål at fortælle unge og medarbejdere på produktionsskoler og FGU-skole rundt omkring i landet om de muligheder, branchen byder på med lærepladser inden for slagterfaget eller som tarmrenserlærling.
Slagteribranchen har som mange andre industrier en udfordring med at få tilstrækkeligt mange lærlinge, som har lyst til at uddanne sig som faglærte. Faglært arbejdskraft er fortsat vigtige for branchen for at sikre et højt kvalitetsniveau og fleksibilitet i arbejdsstyrken, og dermed branchens konkurrenceevne her og nu samt på sigt. Samtidig ved de færreste, at branchen byder på en læreplads inden påbegyndt grundforløb, hvilket betyder at karakterkravet om 02 i dansk og matematik ikke er aktuelt for de unge , der søger læreplads i kødindustrien.
Det har betydning for mange af de unge, som gerne vil en uddannelse men har svært ved at komme i gang bl.a. pga. disse karakterkrav. Som slagter- eller tarmrenserlærling får man en god lærlingeløn helt fra begyndelsen af uddannelsen, hvilket også har stor betydning for unge, dette kombineret med gode beskæftigelsesmuligheder som faglært slagter eller tarmrenser.
Hvad sker der i løbet af projektet
” Rekruttering af lærlinge til Svinekødsbranchen” var et projekt med aktiviteter på produktionsskoler og, efter nedlæggelsen af produktionsskolerne, besøg på FGU-skoler, hvor elever fik viden om, hvad det vil sige at være slagter eller tarmrenser. En slagterlærling og en lærlingeansvarlig besøgte skolerne for at fortælle om deres hverdag og arbejdsopgaver, og hvad de brænder for ved faget. En faglærer fra Danmarks Slagteriskole fortalte om uddannelsen og skoleophold på Danmarks Slagteriskole, og elever og faglæreren udbenede i fællesskab en halv gris, så den var klar til næste dags madlavning med eleverne i skolernes køkken. Organerne fra grisen blev også brugt som afsæt til at fortælle om deres funktioner, med sammenligning til den menneskelige krop, ligesom andre emner, der interesserer eleverne, blev tages op undervejs for at sikre en god dialog. Interesserede elever fik tilbudt besøg på det nærmeste slagteri, hvor de kunne få en oplevelse af arbejdet på et slagteri. En praktikplads ventede til de elever, der fik lyst til at gå videre med uddannelse som lærling. I alt 23 unge fik en læreplads i løbet af projektet.
Der blev i perioden 2017 til 2023, afbrudt af Corona, gennemført i alt 34 aktiviteter på produktionsskoler og FGU-skoler rundt omkring i Danmark. I 2023 var aktiviteterne suppleret med et forløb inden besøget med mere læring om svinekød og svinekødsbranchen ved hjælp af læringsplatformen ”Den digitale gris”, der på en sjov og interaktiv måde gav eleverne en bredere indsigt og viden om slagteribranchen. ” Den digitale gris” understøtter desuden udvalgte læringsmål for elever på FGU-skoler, så det kan integreres i undervisningen, men læringsplatformen kan også bruges til elever på Folkeskolens udskolingstrin.
Foruden at rekruttere lærlinge til branchen var formålet også at udbrede kendskabet til undervisere og vejledere på skolerne om slagteribranchen som en mulig vej til uddannelse og karriere, samt at styrke samarbejdet mellem skoler og slagterier med det formål at sikre flere elever på FGU-skolerne en uddannelse og job i svinekødsbranchen fremadrettet.
Projektet blev afsluttet i 2023, og det gode samarbejde forventes at fortsætte med besøg på FGU skoler i slagteriernes nærområder i 2024.
Se medieomtale af besøg på FGU, Midt-Vest i Herning
19:30 - 10. okt 2023 | TV MIDTVEST
Kontaktinfo
Mere information om projektet kan fået hos projektleder Karen Inge Wahlgreen kaw@zbc.dk eller tlf. 41721020