En halv gris

Et gratis tilbud for 8. klasse om praktisk madformidling over to dage på jeres skole

1. dag – vi kommer med en halv gris

Slagteren kommer ud på jeres skole med en halv gris, som han parterer sammen med eleverne. Eleverne bliver præsenteret for de enkelte kødstykker, og slagteren giver forslag til anvendelsesmuligheder og fortæller bl.a. om dyrevelfærd, anatomi, markedskræfterne inden for kødområdet og ikke mindst kødkvalitet.

2. dag – vi laver sammen mad af kød fra grisen

På anden dagen laver vi mad af udskæringerne. På forhånd aftaler I med slagteren, hvilke temaer eller emner madlavningen skal omhandle, og han medbringer alle råvarerne.

Dagen kan afsluttes med, at eleverne inviterer deres familie på et festmåltid. Her skal skolen dog selv betale for evt. ekstra råvarer til de inviterede gæster.

En Halv Gris giver mulighed for tværfaglig undervisning

De to dage kan indgå i tværfaglige projekter med andre fag. I kombination med fx matematik og hjemkundskab kan eleverne lave næringsberegninger på retter og arbejde med forskellen mellem sunde og usunde madvaner.

Det er også muligt at lave temaer, hvor måltiderne fx tager udgangspunkt i en bestemt årstids madvaner og traditioner.

Mere end kun mad

Slagteren vil i undervisningen inddrage emner som god køkkenhygiejne, tips om sunde råvarer samt god husholdning. Dagene vil derfor kunne indgå i et længere undervisningsforløb, hvor der vil kunne indgå andre fag ud over hjemkundskab og matematik.

Formålet med En Halv Gris

Formålet er at skabe aktivitetsdage med sund mad og gode råvarer som omdrejningspunkt. Udgangspunktet er den halve gris, og de mange tilberedningsmuligheder der er med svinekød.

Sammen med vores slagter får eleverne mulighed for at lære de enkelte kødstykker at kende, og sammen tilbereder de forskellige retter med svinekød. Til de elever som ikke spiser svinekød, medbringer vi kalkunkød.

Hvad skal menuen stå på?

Uanset om det skal være spicy og hot mexicansk eller sødmefyldt og mild thailandsk mad, har de fem grundsmage stor betydning for den samlede smagsoplevelse.

En Halv Gris giver eleverne mulighed for at lære vigtigheden af at smage på maden, og gode råvarer, krydderier og marinader er også i fokus. Mulighederne er mange, og I er selv med til at bestemme, hvad menuen skal stå på.

Råvarer og materialer

Slagteren medbringer den halve gris og alle råvarer og materialer, der skal bruges i undervisningen - og naturligvis forklæder og kokkehuer til eleverne.

Hvem er vi?

ZBC i Roskilde, er en af landets største erhvervsskoler inden for service- og fødevareområdet. Vi uddanner bl.a. detail- og industrislagtere og ernæringsassistenter, og har grundforløbet for kokke, bagere og konditorer.

Slagteren, der kommer ud på skolerne, er faglærer på detailslagteruddannelsen på ZBC Roskilde og har mange års undervisningserfaring.

Krav til modtagerskolen

  • Der skal være mindst 18 elever pr. dag
  • Skolen skal betale for slagterens transport ud over 30 km fra ZBC Roskilde

Tilmelding

Ring direkte til slagteren på tlf. 4172 1010.

Hent vores folder