8 tips til den gode ansøgning

  • Den gode ansøgning
  • | 23-04-2024
  • | ZBC

Sådan skriver du ansøgningen, der hjælper dig til at få en lære- eller elevplads.

Sådan skiver du den gode ansøgning

  1. Vær dig selv 
    Tænk over, hvilket signal du vil sende, og skriv din ansøgning, så du kan stå inde for den. Netop derfor er det en god ide selv at skrive din ansøgning og at skrive på din måde og i dit eget sprog. Husk at læse din ansøgning igennem for fejl.

  2. Find ud af, hvad du er god til 
    Når du skal sælge dig selv, er det vigtigt at vide, hvad du sælger. Derfor skal du finde ud af, hvad du er god til. Tænk både over, hvad du er god til både på det personlige, faglige og sociale plan. Er du for eksempel beslutsom og humoristisk? Hvad er du god til i skolen? Og hvordan er du, når du er sammen med dine venner – er du god til at samarbejde eller til at lede?

  3. Sæt dig selv i spil 
    Når du har fundet ud af, hvad du er god til, skal du sælge dig selv til virksomheden. Find ud af, hvordan de ting, du er god til, kan bruges i den virksomhed, hvor du søger læreplads eller elevplads. Giv gerne konkrete eksempler på, hvordan det du er god til, kan bruges i virksomheden. Fortæl, hvorfor virksomheden skal vælge lige præcis dig. 

  4. Forstå virksomheden 
    Det er vigtigt, at du ikke skriver en standard ansøgning, som du sender rundt til alle i branchen. I stedet skal du sætte dig ind i, hvad netop denne virksomhed søger. Vis i din ansøgning, at du forstår, hvad virksomheden har brug for, og beskriv, hvorfor du gerne vil arbejde hos lige netop dem. Hvis du har spørgsmål, så kontakt gerne virksomheden. Det viser, at du er interesseret i at arbejde hos netop dem. 

  5. Kort og præcist 
    En ansøgning bør ikke være længere end ½-1 side. Din ansøgning skal derfor være præcist formuleret. Du skal vække virksomhedens interesse og gøre dem nysgerrige efter at lære dig bedre at kende. 

  6. Aflevér CV og eventuel ansøgning personligt 
    Det giver et godt indtryk af dig som person, hvis du afleverer dit CV og din ansøgning personligt til chefen/mesteren. Fortæl, hvorfor du er kommet, og aflever så din ansøgning. På den måde kan chefen/mesteren danne sig et indtryk af, hvem du er. 

  7. Udnyt mulighederne 
    Måske har den virksomhed, du har søgt en elevplads eller læreplads hos, ikke mulighed for at ansætte dig. Spørg da gerne, om de kender nogen, der mangler en som dig. Hvis virksomheden har fået et godt indtryk af dig, er der mulighed for at de gerne vil anbefale dig til andre.

  8. Den gode ansøgning er en proces 
    Den gode ansøgning mestrer du ikke fra den ene dag til den anden. Det er en proces. Har du fået et afslag? Så ring til virksomheden og spørg, hvad du kan gøre bedre i fremtiden. På den måde kan din næste ansøgning blive endnu bedre.