Urmager

Urmagerfaget er et af verdens ældste håndværksfag, hvor der lægges vægt på præcisionsarbejde.

Det er et af de ypperste fag inden for fin-mekanisk arbejde, så har du sans for detaljen er dette fag lige dig.

Arbejdet som urmager

Du skal kunne arbejde selvstændigt, være omhyggelig med dit arbejde og kunne vise initiativ til nye arbejdsopgaver. En urmager er ofte ansat i en urmagerforretning, hvor du også skal have kundekontakt og vejlede i forbindelse med salg af ure.

Om uddannelsen til urmager

Først og fremmest bliver du udfordret på det faglige plan i form af mange spændende fag på hovedforløbet, hvor du bl.a. lærer:

  • Reparationsteknik på stueur - fx udskiftning af tænder i hjul og fremstilling af nye dele
  • Reparationsteknik på mekaniske og elektroniske armbåndsure, både simple og komplicerede 
  • Service på ure med kronometercertifikat - armbåndsure af meget høj kvalitet


Men du udvikler dig lige så meget på det personlige plan – der er i hvert fald masser af udfordringer på forskellige områder:

  • Sproglige udfordringer: Der findes meget litteratur om ure og urmageri - og det meste er på engelsk, tysk og fransk. Så det er godt, hvis du har lyst til sproglige udfordringer, både når du uddanner dig til urmager og i det efterfølgende arbejdsliv, hvor mange får arbejde i udlandet.
  • Tålmodighed: Tålmodighed, indre ro og overblik danner baggrund for uddannelsen til urmager. Udviklingen af disse egenskaber ligger i høj grad i uddannelsen, der i praksis udgøres af træning i koordinering mellem hænder og syn. Startende med 2-3/10 mm og sluttende med 1/100 mm. Håndholdt!
  • Koncentration: Ja - sådan. God ro på arbejdsbordet og stor koncentration. Når der er styr på det, sætter vi fart på, så urmageren både kan bevare overblikket på reparationerne og yde en god kundekontakt. Urmageren manøvrerer nemlig i 3 hovedområder: Mekanik, elektronik og kundebetjening.

Urmageruddannelsens opbygning

Efter grundforløb 1 og grundforløb 2 tager uddannelsen til urmager 3½ år. Uddannelsen består af 6 hovedforløb, H1-H6, hver på 10 uger. Du afslutter hver skoleperiode med prøver og det sidste hovedforløb afslutter du med en svendeprøve.
Imellem hver skoleperiode er der praktikperiode, hvor der typisk trænes/arbejdes med det, som du har lært i seneste skoleperiode.

Hvilke jobmuligheder har jeg som urmager?

Som uddannet urmager er der job mulighed inden for den finmekaniske branche, fx medico- eller flyindustrien og lignende. Der er gode muligheder for at komme til udlandet og arbejde som urmager fx i Schweitz.

Den Danske Urmagerskole

Vigtige informationer

Navn:

Urmager


Varighed:

4 år og 6 måneder inkl. grundforløbet


Speciale:

Urmager


Adgangskrav:

Bestået GF2 samt en underskrevet uddannelsesaftale eller aftale om skolepraktik


Økonomi:

Elevløn

Geografisk placering

Næstved

Ringsted

Vordingborg

Haslev

Roskilde - Slagteriskolen