Hvad er en EUD?

EUD står for erhvervsuddannelse. Du kan tage en EUD inden for fire hovedområder. Med en erhvervsuddannelse kombinerer du det praktiske og teoretiske

EUD betyder erhvervsuddannelse

Der er mange forkortelser, når det kommer til uddannelse. EUD er én af dem og står for erhvervsuddannelse. Der findes mere end 100 forskellige erhvervsuddannelser, og mange af dem kan du tage på ZBC. Du kan fx blive koksocial- og sundhedsassistentanlægsgartnertømrer og meget mere.

Hvis du vil tage en erhvervsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse, skal du starte med at tage Grundforløb 1. Det tager 20 uger. Herefter skal du tage Grundforløb 2, som også varer 20 uger.

Hvis du IKKE kommer direkte fra 9. eller 10. klasse, så kan du starte direkte på Grundforløb 2 og herefter starte på et hovedforløb, som skifter mellem oplæring (praktik) og skole.

Et hovedforløb varer ca. 2-4 år alt efter hvilken uddannelse, der er tale om.

Du afslutter din erhvervsuddannelse med en svendeprøve, og når den er bestået, står du med et svendebrev i hænderne.

Læs mere om grundforløb 1 og se de hovedområder og fagretninger, du kan vælge på ZBC her

Erhvervsuddannelse opbygning - grafik med grundforløb og hovedforløb/oplæring

Er EUD noget for dig?

Selvom der findes mange forskellige erhvervsuddannelser, og det måske kan virke svært at gennemskue, hvilken én der passer til dig, så har de alle det til fælles, at der er fokus på det praktiske element. Når du tager en erhvervsuddannelse, tager du en praktisk uddannelse. Du får tingene i hænderne og prøver det af i den virkelige verden.

Hør hvorfor Jeanett valgte uddannelsen vejgodstransport, og bliv inspireret til dit valg af ungdomsuddannelse

Erhvervsuddannelsernes opbygning

Tag med Camilla rundt på nogle af vores skoler, og hør mere om hvordan en erhvervsuddannelse er bygget op med grundforløb, hovedforløb, læreplads og muligheden for EUX.

De fire hovedområder

Erhvervsuddannelser bliver delt op på 4 hovedområder, som alle bliver udbudt på ZBC’s lokationer.

Hovedområderne er:

  • Fødevarer, jordbrug og oplevelser
  • Kontor, handel og forretningsservice
  • Teknologi, byggeri og transport
  • Omsorg, sundhed og pædagogik
Elever sidder i fællesrum

Hvilken erhvervsuddannelse passer til dig?

Det kan være, at denne test kan hjælpe dig til at finde netop den erhvervsuddannelse, der passer til dig.

Hvad lærer jeg på en EUD?

En EUD gør dig klar til arbejdsmarkedet og sørger for, at du bliver rigtig god til dit fag. Du får teoretisk baggrundsviden, der bliver kombineret med oplæring, hvilket gør dig klar til den verden, der venter efter endt uddannelse. På en EUD har vi fokus på at udvikle dine evner og på at gøre dig bedre til dét, som du brænder for.

Din fremtid med EUD

Erhvervsuddannelserne giver dig mulighed for at komme direkte i job efter endt uddannelse, hvis det er dét, du ønsker. Du har også flere muligheder for at videreuddanne dig, når du har færdiggjort din erhvervsuddannelse. Dette kan du dykke ned i med adgangskortet.

 

Er EUX noget for dig?

På ZBC har du også mulighed for at kombinere din EUD med en gymnasial uddannelse ved at tage en EUX. Med EUX får du to uddannelser i én - så når du er færdig, står du både med svendebrev OG studenterhue. Med en EUX kan du gå direkte i arbejde, når du er færdig med din uddannelse, eller du kan læse videre.

Læs mere om dine muligheder med EUX.

Elevhotel på ZBC

Som elev på en af vores skoler, kan du bo på elevhotel. Her bor du sammen med mange andre elever fra ZBC. Og du får mulighed for at fordybe dig i din uddannelse og ikke mindst opleve det fantastiske sammenhold, det giver, når man bor sammen i løbet af skoleperioderne.

Fælles aktiviteter og hygge
Vi har elevhoteller i Roskilde, Ringsted og Slagelse med forskellige tilbud og aktiviteter. Derudover arrangerer elevhotellet en masse fælles aktiviteter, som du kan deltage i. Fx biografture, gokart-kørsel, stand-up aftener og meget mere.     

Læs mere om at bo på elevhotel.

Få hjælp til at vælge uddannelse

Er du i tvivl? Eller har du spørgsmål til den uddannelse, som du overvejer at begynde på?

Så kontakt en af vores vejledere på chatten, telefon, mail eller kom forbi i en af vores skolebyer.

Kontakt vores studievejledere.

Intro og brobygning

Hvis du skal starte på en uddannelse, er introduktion for 8. klasse hos ZBC muligvis noget for dig. Ellers kan brobygning i 9. eller 10. klasse også en mulighed.

Læs mere om intro i 8. klasse 

Læs mere om brobygning i 9. eller 10. klasse 

Er du over 25 år?

Er du over 25 år, og vil du gerne starte på en erhvervsuddannelse? Så skal du i gang med en EUV (erhvervsuddannelse for voksne).

Læs mere om EUV.