Gourmetslagter

Gourmetslagter

Gourmetslagteren er en professionel fagmand med stor viden om råvarer og måltider

Arbejdet som Gourmetslagter

Gourmetslagteren har mange forskellige arbejdsopgaver lige fra udskæring af kød, fremstilling af delikatesser, færdigretter og pølser - til kunderådgivning.

Gourmetslagterfaget har gennem en årrække nærmet sig kokkefaget, det er derfor vigtigt, at eleven har en bred interesse for mad og gode råvarer. Måltidsløsninger, fremstilling af convenience-retter og mad ud af huset er blevet naturlige arbejdsopgaver for slagteren.

Kunderne forventer rådgivning og inspiration, så udadvendthed, gode formidlingsevner og servicemindedhed er vigtige egenskaber hos en Gourmetslagter.

Om uddannelsen til Gourmetslagter

Uddannelsen giver en grundlæggende viden om slagtning samt partering og tilberedning af kød. Du skal lære om god kvalitet, så bøfferne i køledisken er saftige og møre. Desuden skal du lære kundeservice og god hygiejne, da kød hurtigt fordærves.

Du kan både afslutte som Gourmetslagteraspirant (trin 1) eller som Gourmetslagter med forskellige specialer:

  • Gourmetslagteraspirant
    Du lærer om ernæring, kalkulation samt opskæring og tilberedning af kød
  • Gourmetslagter med specialet butik
    Du lærer at forarbejde det slagtede dyr, dels ved grovopskæring, dels ved detailopskæring - det vil sige udskæring og opsnøring af roastbeef og rullestege, udskæring af steaks og bøffer eller afpudsning af fedt og sener
  • Gourmetslagter med specialet delikatesse
    Du lærer at tilberede kød og andre ingredienser, så de er lige til at komme på brødet eller i munden. Desuden lærer du også at præsentere maden på en indbydende og appetitvækkende måde
  • Gourmetslagter med specialet fisk og vildt
    Du lærer at rense, flå, udskære og filetere fisk og vildt
  • Gourmetslagter med specialet slagtning
    Du lærer at slagte og udskære det enkelte dyr samt at kvalitetsbedømme hele, slagtede dyr og udskårne stykker

Gourmetslagteruddannelsens opbygning

For uddannelsens trin 1 - Gourmetslagteraspirant - gælder det, at uddannelsen tager 1 og 6 måneder efter grundforløb 1 og grundforløb 2.

Trin 2 - uddannelsens specialer - tager 3 år efter grundforløbene. Undervisningen veksler mellem praktikperioder og skoleforløb, og for både trin 1 og 2 gælder det, at man minimum skal på 2 skoleophold der varer i alt 7 til 8 uger. 

Fag

På skolen undervises du fx i:

  • Detailopskæring
  • Grovopskæring
  • Tilberedning
  • Paktisk anvendelse af ernæringslære
  • Lovgivning

Du skal også have fag som kalkulation, informationsteknologi, salg og service samt samfundsfag

Praktik

I praktiktiden bliver du oplært i de arbejdsopgaver, som hører til uddannelsen. Praktikken foregår i en virksomhed eller evt. i et praktikcenter.

Du afslutter uddannelsen med en svendeprøve.

Hvad gør jeg, hvis jeg ikke finder en praktikplads?

Hvis du mod forventning ikke finder en praktikplads, eller hvis du mister den praktikplads, du havde, så har du mulighed for at komme i skolepraktik på en anden skole. På den måde kan du ufortrødent fortsætte din uddannelse til Gourmetslagter – og du lærer de samme ting, som du ville have lært med en almindelig praktikplads.

Hvilke jobmuligheder har jeg som Gourmetslagter?

Som Gourmetslagter er der flere veje at gå. Med specialerne fisk og vildt, butik og delikatesse kan du arbejde i butik. Foruden de forskellige slagter- og fiskeforretninger er det typisk i de mange supermarkeders specialafdelinger, at du finder job.

Specialet slagtning sigter især på de små slagterier, der foretager slagtning af levende dyr fra de enkelte landmænd. Der er ikke skarpe grænser mellem hvem, der ansættes hvor.

Som Gourmetslagter har du gode muligheder for at starte egen butik eller virksomhed.

EUV - For dig der er 25 år eller derover

EUV er erhvervsuddannelse for voksne. Er du over 25 år skal du igennem et afklaringsforløb, hvor eventuelle relevante kompetencer og erhvervserfaringer bliver kortlagt. Afhængig af hvor meget relevant erfaring og uddannelse du har, kan du få forkortet din erhvervsuddannelse. De fleste voksne vil følge et standardiseret hovedforløb.

Vigtige informationer

Navn:

Gourmetslagter


Varighed:

4 år inkl. grundforløbet


Trin 1

Gourmetslagter-aspirant


Specialer

Butik
Delikatesse
Fisk & Vildt
Slagter


Adgangskrav:

Bestået GF2 samt en underskrevet uddannelsesaftale eller aftale om skolepraktik


Økonomi:

Elevløn

Geografisk placering

Næstved

Ringsted

Vordingborg

Haslev

Roskilde - Slagteriskolen